Foto klub proportio Divina Gornja Radgona

Naši člani

Ivo Borko

Ivo Borko, MF FZS, EFIAP/d3, ESFIAP

/1955/, doktor veterinarske medicine iz Gornje Radgone, trenutno se ukvarja z založništvom. Čeprav se s fotografijo ukvarja že od dijaških let dalje, je bila prava prelomnica v njegovem fotografskem ustvarjanju leto 2008, ko je s somišljeniki v Gornji Radgoni  Radgoni ustanovil Fotoklub Proportio divina, kjer je tudi predsednik.

Sprva se je ukvarjal predvsem z naravoslovno in popotniško fotografijo, sedaj pa, vse bolj, postavlja v ospredje svojega fotografskega zanimanja človeka, pa naj si bo to kot nepozirani ali v zadnjem času vse bolj pogosto pozirani portret, akt ali celo objekt inscenirane fotografije. 

Do sedaj je imel 36 samostojnih razstav v Sloveniji, Srbiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Sodeloval je na več kot 600 skupinskih razstavah v 70 deželah sveta in za svoje fotografije prejel že več kot 350 nagrad.

Od leta 2013 je nosilec fotografskega naziva Mojster fotografije pri FZS (MF FZS), od leta 2019 pa še diamantni odličnik 3 mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP (EFIAP/d3).

Leta 2012 je bil proglašen za najuspešnejšega razstavljalca FZS. 

Med leti 2013 in 2018 je bil predsednik Fotografske zveze Slovenije (FZS).

e- naslov: ivo.borko@siol.net

Zlatko FIŠER, KMF FZS, EFIAP,

se je rodil 18.3.1960 v Mariboru. Ljubiteljstvo do fotografije goji že od osnovne šole, ko je z Zenitom spoznaval prve zakonitosti fotografije, aktivno se s fotografijo ukvarja zadnjih 15 let.

Eden večjih mejnikov je bil prehod na digitalno fotografsko tehniko in opremo, tako, da je sedaj navdušen uporabnik modernih pristopov in raziskovalec brezmejnih možnosti, ki jih fotoaparat in računalnik omogočata. Priljubljeni motivi so portreti, krajine, arhitektura, v katerih išče zanimive trenutke in kontraste. V zadnjih letih jih je našel predvsem na svojih potovanjih po Aziji, Afriki , Avstraliji in južni Ameriki.

Bil je dolgoletni član Fotokluba Maribor. Udeleževal se je foto delavnic in seminarjev.

Je predsednik fotografske sekcije pri Društvu popotnikov Vagant v Mariboru.

Sodeloval je na nekaj samostojnih razstavah, npr. Knjižnica Rotovž in Duplek, Kulturni dom v Gornji Radgoni , razstavišče Društva Vagant in na več skupinskih razstavah v Sloveniji in Avstriji.

Zlatko FIŠER
Štefi  P. BORKO

Štefi P. BORKO, MF FZS, EFIAP/d2

Je doktorica veterinarske medicine iz Gornje Radgone. Dela kot specialist male prakse v Veterinarski bolnici Lenart. S fotografijo se ukvarja od leta 2007, bolj resno pa od leta 2008, ko je s prijatelji soustanovila FK Proportio divina Gornja Radgona. Sprva se je ukvarjala s popotno fotografijo in krajino, sedaj pa tudi s portretom, aktom in dokumentarno fotografijo in znotraj tega še posebej s t.i. »socialno fotografijo«.

Do sedaj je imela 20 samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot 600 skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje fotografije je prejela že več kot 300 nagrad. 

Na podlagi uspehov ji je Fotografska zveza Slovenije leta 2014 podelila razstavljalski naslov mojster fotografije FZS (MF FZS), Svetovna zveza za fotografsko umetnost (FIAP) pa leta 2018 kot prvi slovenski fotografinji  naziv Excellence FIAP diamant 2.

Bila je najuspešnejša razstavljalka FZS leta 2013 in 2. najuspešnejša leta 2014. Njen posnetek »Grandmothers companion« je bil proglašen za najuspešnejši posnetek FZS leta 2012 in 2013.

FIAP jo je leta 2014 uvrstil med 20 svetovnih fotografinj za razstave »Women's Photo Art in FIAP«, s katerimi se je predstavljal po svetu.

Andrej SLOGOVIČ, F1 FZS,

se je rodil leta 1975 v Mariboru. Po srednji kmetijski šoli v Mariboru, se je vpisal na univerzitetni študij agronomije prav tako v Mariboru in ga uspešno končal leta 2001.

Od malih nog je ljubitelj narave, s fotografijo pa se je začel resneje ukvarjati leta 2007.

Član kluba je od leta 2010 in od takrat naprej tudi pošilja svoje fotografije na mednarodne razstave in natečaje, kjer dosega zelo lepe rezultate.

Najbližje so mu motivi pokrajin in ljudi katere največkrat išče na raznih potovanjih doma in po svetu ter tako skuša ujeti nepozabne trenutke v naravi in edinstvene izraze ljudi.

Andrej SLOGOVIČ
Dika VRANC

Dika VRANC, F1 FZS, AFIAP,

se je rodila v Mariboru, kjer tudi živi, službuje pa v Ljubljani. Je magistrica ekonomije, strokovno dejavna na področju marketinga in prodaje.

S fotografijo se je spoprijateljila že v zgodnji mladosti, ko so nastajali prvi črno-beli posnetki. Od takrat je bil fotoaparat vedno z njo. Resneje pa se s fotografijo ukvarja od poznih 90 ih. Njena fotografija je močno vezana na potovanja, motive in eksotiko, ki jih ponujajo daljni svetovi Azije, Afrike, Južne Amerike, Avstralije, Indokine. Uživa v spoznavanju novega, tako v živo kot za objektivom.

»Ujeti pravi trenutek, ga zamzniti za vedno , je adrenalin posebne vrste«. , ..ko nastajajo njej najljubši motivi: portreti, posnetki narave, skritih detaljev in vzorcev. V okviru društva popotnikov Vagant s partnerjem Zlatkom Fišerjem tudi redno predstavljata svoje fotografsko-popotne prigode na javnih projekcijah. Sodelovala pa je tudi na več projektih Fotokluba Maribor.

Od ustanovitve 2008 deluje v okviru Fotoklubu Proportio divina. V okviru kluba je tudi prvič sistematično pričela sodelovati na medanrodnih natečajih in salonih, na katerih je bilo doslej sprejetih preko 50 njenih del, prejela pa je tudi nekaj nagrad.

Sodelovala je na več skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji in Avstriji ter imela samostojno razstavo v Gornji Radgoni .

Dejan KOKOL, F1 FZS, EFIAP

se je rodil leta 1982 v M. Soboti. Po poklicu je profesor nemškega jezika in sociologije in poučuje na OŠ Gornja Radgona. Ljubiteljstvo do fotografije je podedoval od svojega očeta, saj je prav on v svoji mladosti veliko fotografiral, doma razvijal fotografije in mu tako pustil močan pečat. Od nakupa prvega lastnega digitalnega fotoaparata leta 2005 so fotografiranje in fotografija postali pomemben del njegovega življenja. Na tem področju se veliko samostojno izobražuje in preizkuša v različnih fotografskih smereh in tehnikah. Priljubljeni motivi so krajina in portreti, vse pogosteje pa se posveča fotografiji v črno-beli tehniki.

Svoj hobi je združil s poklicno profesijo in tako je leta 2009 ustanovil fotografski krožek FOTOGROŠ, kjer kot mentor svoje znanje in ljubiteljstvo do fotografije prenaša na učence.

Dve leti je bil član Fotokluba Murska Sobota, od leta 2014 pa je član FK Proportio divina. Sodeloval je na številnih klubskih razstavah in pripravil dve samostojni razstavi. V zadnjem ustvarjalnem obdobju, predvsem od članstva v FK Proportio divina, se udeležuje mednarodnih natečajev, kjer ima do sedaj več kot 200 sprejemov in 12 nagrad.

e-naslov:dejan.kokol@guest.arnes.si

Dejan KOKOL